Tarkan Köroğlu

Tarkan Köroglu

Tarkan Köroğlu (1969) is een Nederlandse theatermaker, die in Turkije is geboren en opgegroeid. Tijdens zijn studie Bouwkunde in Izmir werd hij zo door het studententoneel gegrepen dat hij besloot om na zijn studie van theater zijn vak te maken.

Een korte professionele carrière als acteur en regisseur bracht hem tot het inzicht dat de eenzijdig gepolitiseerde context waarin het Turkse theater zich destijds afspeelde – theater met een morele boodschap en minder aandacht voor vorm – niet het kader is waarin hij zijn talenten optimaal kon ontplooien.

In 1998 begon hij om die reden een studie aan de internationale theateropleiding van de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. De laatste twee jaren van deze studie combineerde hij die opleiding met lessen aan de regieschool te Amsterdam.

Na zijn afstuderen in 2002 richtte hij met enkele geestverwanten EA op. Het Nederlandse theaterklimaat bleek vruchtbaar voor Köroğlu te zijn. Met EA heeft hij verschillende producties gemaakt. Daarnaast is hij als gastregisseur actief geweest voor De Nieuw Amsterdam en voor Huis aan de Amstel. Bekendheid bij het grotere publiek kreeg hij o.a. met zijn voorstellingen in het Compagnietheater in Amsterdam, Cyrano (2006) en Vuile Handen (2007). De voorstelling AAP (2009) was o.a. te zien op Festival de Parade. Acteur Sadettin Kırmızıyüz ontving voor zijn rol in AAP ‘De vergulde Gijsbrecht’, de prijs voor de beste mannelijke acteur in de kleine zaal.

Haydar Cakal maakte een korte film over Tarkan Köroğlu: Een droom waargemaakt. [youtube https://www.youtube.com/watch?v=JolEtAkQE1k&noredirect=1]

Reacties zijn gesloten.